سایت بانک ملّی ایران bmi.ir

تاريخچه تأسيس بانک ملی ايران تشكیل بانک به شكل جدید نخستین بار در سال 1258 هجری شمسی(1296 ه‍ - ق) ده سال قبل از بوجود آمدن بانک شاهی از سوی حاج محمد حسن امین دارالضرب یكی از صرافان بزرگ تهران به ناصرالدین شاه قاجار پیشنهاد شد.

متاسفانه این پیشنهاد با دخالتهای بیگانگان و عوامل آنان جامه عمل نپوشید و بجای آن بانک شاهی در ایران مستقر گردید. پس از استقرار مشروطیت هنگامی كه دولت از مجلس شورای ملی اجازه استقراض خارجی خواست، احساسات ملی كه از وامهای گذشته و رفتار بانکهای بیگانه جریحه دار شده بود به هیجان آمد و نمایندگان مردم به منظور قطع نفوذ سیاسی و اقتصادی بانکهای مذكور و در ترمیم وضع مالی خزانه ضمن مخالفت با استقراض خارجی تاسیس بانک ملی را خواستار شدند، و جمعی از بازرگانان و صرافان متعهد مشاركت در این بانک شدند و در آذرماه 1285 با اعلانی كه مبین احساسات عمومی و علاقه مردم به تاسیس یك بانک اعتباری ملی در ایران بود، انتشار یافت.

سایت بانک بانک ملّی ایران  bmi.ir


در روز 23 آبان 1285 میرزا ابوالقاسم ناصرالملك وزیر مالیه وقت مظفرالدین شاه در مجلس شورای ملی حاضر شد و از اوضاع نابسامان مالی كشور خبرداد و پیشنهاد داد كه دولت برای رفع این مشكل مبلغی از كشورهای اروپایی وام دریافت كند كه با مخالفت شدید نمایندگان مواجه شد . نمایندگان پس از شور و پیگیری در روز 9 آذر ماه همان سال با تأسیس بانکی كه بتواند برای كشور سود داشته و با سپرده های مردم به نفع كشور و مردم كاركند موافقت كردند.

خبر تشكیل بانک ملی با سرمایه 15 میلیون ( 30 كرور) قابل افزایش به 50 میلیون تومان با وجد و شعف عموم ملت روبرو شد. از طرفی دیگر تغییرات ناگهانی در اوضاع سیاسی و انعقاد قرارداد 1907 میلادی بین دولتهای روسیه و انگلیس و تقسیم ایران و نیز آغاز جنگ جهانی اول و ورود نیروهای اشغالگر به ایران تمام كوششها و تلاشهای تشكیل بانک ملی را نقش بر آب كرد و این آرزوی بزرگ مردم سالها به تعویق افتاد. پس از پایان جنگ جهانی اول و خروج اشغالگران از ایران، سرانجام قانون تاسیس بانک ملی ایران در جلسه مورخ 14 اردیبهشت 1306 به تصویب مجلس رسید و اساسنامه بانک در 14 تیر ماه 1307 مورد تصویب كمیسیون مالیه مجلس قرار گرفت و در روز سه شنبه 20 شهریور 1307 بانک ملی ایران در تهران رسماً كار خود را آغازكرد. اولین مدیر عامل بانک ملی دكتر كورت لنیدن بلات و معاون او فوگل به همراه 70 كارشناس از كشور آلمان به ایران آمدند.

بر حسب اساسنامه بانک ، بانک ملی ایران بصورت یك شركت سهامی دارای شخصیت حقوقی شناخته شد و تابع قوانین تجاری تلقی گردید. سرمایه اولیه بانک 20 میلیون ریال بود كه فقط 8 میلیون آن پرداخت شد و در سال 1314 سرمایه بانک به 300 میلیون ریال و در سال 1331 به دومیلیارد ریال افزایش یافت كه تمام آن پرداخت شده است.

این سرمایه در حال حاضر با افزایشی كه در سال 99 داشت بالغ بر 922 هزار میلیارد ریال می باشد . با توجه به اینكه در آن تاریخ متخصصین بانکی در ایران وجود نداشت بموجب قانونی اجازه استخدام اتباع سویسی یا آلمانی بمنظور اداره بانک داده شد. تعداد كاركنان بانک در روز افتتاح اعم از ایرانی و آلمانی از 27 نفر تجاوز نمی‏كرد در حال حاضر تعداد كاركنان بانک ملی ایران بالغ بر 45 هزار نفر است . در ابتدای تاسیس بانک علاوه بر شعبه مركزی دو شعبه در بازار تهران و بندربوشهر كه مهمترین بندر بازرگانی آنروز ایران بود تاسیس گردید.

نخستین نمایندگی بانک در خارج از كشور در سال 1327 در هامبورگ تاسیس شد . تاسیس بانک كارگشایی: در سال 1305 بنگاهی بنام موسسه رهنی دولتی ایران، از محل وجوه صندوق بازنشستگی كاركنان دولت برای رفع حوائج مردم بوجود آمد كه تا سال 1307 تحت نظر وزارت دارایی اداره می گردید پس از تاسیس بانک ملی به این بانک واگذار و در سال 1318 این موسسه بنام بانک كارگشایی مرسوم و یكی از سازمانهای تابعه بانک ملی محسوب شد . در تاریخ 22 اسفند ماه 1310 حق نشر اسكناس از تصویب مجلس شورای ملی گذشت و رسماً به مدت 10 سال بانک ملی ایران اعطا شد كه به خودی خود قابل تمدید بود و در فروردین ماه 1311 نخستین اسكناس بانک ملی ایران انتشار یافت .

صندوق پس انداز: در سال 1318 بموجب قانونی بمنظور تشویق و ترغیب مردم به پس انداز، صندوق پس‌انداز بانک ملی ایران تاسیس شد كه پس از استقرار نظام بانکداری اسلامی بصورت قرض الحسنه پس‌انداز، یكی از واحدهای فعال بانک به شمار می رود . نخستین مجله اقتصادی كشور در سال 1313 انتشار یافت كه اولین نشریه آماری، اقتصادی و مالی در ایران بود كه به تهیه شاخص قیمتها، شاخص عمده فروشی و تحول وقایع اقتصادی مبادرت و توانست گام موثری برای تهیه زمینه مطالعات اقتصادی در كشور را فراهم آورد این نشریه به همت دكتر لوتس گیلهامر DR. Lutz Glelhammer اولین رئیس اداره بررسیهای اقتصادی و احصائیه (آمار) بانک منتشر شد.

بانک كشاورزی تفكیك بانک فلاحتی از بانک : در قانون اجازه تأسیس بانک مقرر شده بود چنانچه دامنه معاملات شعبه فلاحتی بانک، توسعه یابد به بانک مستقلی تبدیل گردد. در تاریخ 25 تیر ماه 1312 شعبه فلاحتی بانک ملی ایران تفكیك و به بانک مستقلی نام بانک كشاورزی تبدیل شد.

بانک مركزی : تا قبل از سال 1338 بانک ملی ایران وظایف بانک مركزی مانند حق انحصاری انتشار اسكناس و تنظیم جریان پول كشور را بعهده داشت در سال 1338 لایحه اساسنامه بانکی و پولی ایران به تصویب مجلس رسید و از هجدهم مرداد 1339 وظایف بانک مركزی از بانک ملی منتزع و با سرمایه 6/3 میلیارد ریال فعالیت خود را آغاز نمود.

آرزوی مردم ایران و علاقه آنها برای تاسیس بانک ملی رهایی از سلطه اقتصادی و سیاسی بیگانگان و جلوگیری از تسلط آنها بر منابع حیاتی و ذخائر كشور بود، بانک ملی و دیگر بانکهائی كه پس از آن آغاز فعالیت نموده‏ اند ، توانستند خدمات مفید و ارزنده‏ای مانند جمع آوری سپرده‏های مردم، حل مشكل نگهداری وجوه نقد و طلا و نقره، نگهداری حساب خزانه دولت،‌اعطای تسهیلات اعتباری جهت راه‌اندازی كارخانجات و موسسات بزرگ تولیدی و زیربنائی ، احداث واحدهای صنعتی- كشاورزی ، تسهیل در روابط تجاری داخلی و خارجی را ارائه نمایند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار حاكمیت جمهوری اسلامی،‌تغییر سیستم بانکداری و حذف ربا و ایجاد بانک بر مبنای تعالیم و احكام اسلامی مورد توجه قرار گرفت كه پس از تصویب لایحه قانونی عملیات بانکی بدون ربا در سال 1362 و ابلاغ آن به بانکها، دستورالعملها و آئین نامه های اجرایی تهیه و از اول فروردین ماه 1363 این قانون در بانک ملی ایران مورد اجرا گذاشته شد.

در حال حاضر بیش از 2938 شعبه فعال در داخل، 14 شعبه فعال و 4 سابسیدری در خارج كشورو 183 باجه مشغول بكارند كه باعث شده این بانک یكی از قوی‏ترین مؤسسات مالی چه در ایران حتی در دنیا باشد. (جدول توزیع شعب در سراسر کشور) بانک ملی ایران در حال حاضر با بالغ بر 39 هزار كارمند فعال آماده خدمت رسانی به ملتی است كه با همت خود پایه های تشكیل این بانک را استوار نمودند. (جدول آمار كاركنان بانک) بانک ملی ایران بمنظور اجرای هر چه صحیح تر قوانین كه با دوصفت بارز و مهم آن وجه تمایز سیستم بانکداری اسلامی و نظام بانکداری در جهان امروز است تعیین حذف ربا از سیستم بانکی و نظام اقتصادی كشور و استفاده از سرمایه های بانک و سپرده های مردم بمنظور رشد اقتصادی برای محرومین و ایجاد عدالت و قسط در جامعه با تلاش كاركنان معتمد و متخصص خود توانسته است گامهای موثر و مفیدی را بردارد.

آیا کماکان وکالتنامه زندانیان با شرایط مخصوص آن در شعب قابل پذیرش می باشد یا خیر ؟

بله قابل پذيرش است زيرا حسب موافقت هیات مدیره وقت بانک در سال 1362 انجام مفاد وکالتنامه های تنظیمی در زندان که اثر انگشت موکل در ذیل آن به تایید مسئولین یا مقامات زندان (افسر نگهبان ، دادیار ناظر زندان) رسیده باشد (در صورت تصریح به موضوع وکالت) با رعایت مقررات مربوطه بلامانع می باشد .در این خصوص واحدها می بایست حتی الامکان نسبت به تطابق نمونه امضای مندرج در ذیل وکالتنامه با نمونه موجود نزد بانک اقدام نموده و اصل وکالتنامه را اخذ و در سوابق نگهداری نمایند.ضمنا از آنجا که امکان دارد افراد زندانی حسب احکام یا قرارهای صادره ممنوع از تصرف در اموال خود (از جمله حساب های بانکی) باشند و بانک از آن بی اطلاع باشد وکالتنامه ها می بایست به تایید مقامات زندان رسیده و به تایید واحدهای مددکاری زندان ترتیب اثر ندهند.

در خصوص وکالتنامه ها چنانچه موکلین خودشان مورد وکالت را انجام دهند تکلیف وکالتنامه مزبور چه می شود ؟

چنانچه انجام موضوع عقد به یکباره انجام پذیرفته و پایان می یابد (مانند دریافت وام ازدواج) و یا متوالیا قابل انجام است (مانند دریافت حقوق بازنشستگی در ابتدای هر ماه با استفاده از دفترچه حساب) پاسخ متفاوت است.در فرض اول چون موکل خود نسبت به انجام موضوع عقد وکالت اقدام نموده لذا وکالتنامه منتفی شده و موضوعی برای اقدام وکیل باقی نمی ماند و در فرض دوم وکالت منتفی نشده و هم وکیل و هم موکل می توانند آنرا انجام دهند.

شخصی بموجب وکالتنامه اقدام به افتتاح سپرده بلند مدت برای فرزند خود می‌نماید و همه ماهه سود آن را دریافت میدارد، آیا با گذشت 9 ماه از تاریخ صدور وکالتنامه نیاز به تأئیدیه از دفترخانه مبنی بر عدم عزل وکیل میباشد یا خیر؟

بانک می تواند با هر بار ارائه وکالتنامه بر اساس دستورالعمل های داخلی خود نسبت به استعلام وکالتنام از سامانه های مربوطه اقدام خواهد نمود.

اجرای ثبت درخواست انسداد حسابهای شخصی را نمود و به حسابس اشاره کرده که بنام فرزند وی و توسط مشارالیه افتتاح گردیده تکلیف چیست ؟

امكان مسدود نمودن حساب وجود ندارد زيرا حساب بنام شخص ديگري است . هرچند صاحب حساب تحت تكفل وي و حق برداشت با ايشان مي باشد اما مالكيت وجوه مربوط به ديگري است و چنانچه پدر قسمتي از دارايي خود را به فرزندش انتقال نموده در واقع مالكيتي در اين اموال ندارد و قانونگذار صاحب حساب را فرزند وي مي شناسد و صرفا به لحاظ عدم صلاحيت قانوني فرزندش (اهليت) مطابق قانون حق استفاده از وجوه مذكور را تا زمان اهليت استيفاء فرزندش دارد ، لذا درخواست ثبت وجهه قانوني ندارد.

چنانچه تقسیم ارث در گواهینامه انحصار وراثت ارائه شده به شعبه اشتباه باشد آیا شعبه مجاز به ترتیب اثر دادن به آن می باشد یا می بایست موضوع اشتباه بودن نحوه تقسیم ارث به ورثه اعلام تا آنرا به دادگاه اعاده و اصلاح نمایند ؟

مسئول شعبه مي بايست پس از اطلاع از اشتباه بودن نحوه تقسيم ارث در گواهي انحصار وراثت از ترتيب اثر دادن به آن خودداري و مشتري را جهت اصلاح آن و مراجعه به دادگاه صادر كننده گواهي انحصار وراثت دلالت نمايد .

آیا اقاله صرفا“ مربوط به املاک متعهد اصلی می باشد ؟

به استناد ماده 283 ق.م "بعد از معامله طرفين مي توانند بتراضي آن را اقاله و تفاسخ كنند"طرفين اعم از بدهكار و راهن/راهنين مي باشد .

آیا فرمانداران میتوانند نسبت به اخذ اطلاعات از سیستم بانکی اقدام نمایند یا خیر ؟

مطابق مفاد بخشنامه نب/7 مورخ 1375/01/06 اداره نظارت بر بانكها و موسسات اعتباري بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران و همچنین نامه شماره 5121 مورخ 1379/09/19 اداره نظارت بر امور بانکهای تجاری " ارائه آمار و اطلاعات موردنياز استانداران ، سازمان برنامه و بودجه و مرکز آمار ایران در حد كليات و تا آنجا كه منافاتي با حفظ اسرار مشتريان بانك نداشته باشد از نظر بانك مركزي بلامانع است. از طرفي حسب مفاد ماده 24 مصوبه شورايعالي اداري مورخ 1377/07/28 ”كليه وظايف و اختياراتي كه بر عهده استانداران محول گرديده است، فرمانداران نيز همان وظايف و اختيارات را به جز اختيارات مصرح در بند 15 ماده 2 مصوبه را در شهرستان محل ماموريت خود دارا هستند.

آیا بانک موظف بر پرداخت مالیات حق کسب و پیشه اخذ شده طبق برگ تشخیص مالیات مشاغل اشخاص حقوقی میباشد یا خیر ؟

وفق مفاد ماده 59 مالیاتهای مستقیم و تبصره 2 ذیل آن نقل و انتقال قطعی املاک به مأخذ ارزش معاملاتی و به نرخ 5% و همچنین انتقال حق واگذاری محل به مأخذ وجوه دریافتی مالک یا صاحب حق و به نرخ 2% در تاریخ انتقال از طرف مالکان عین یا صاحبان حق مشمول مالیات میباشد . حق واگذاری محل از نظر این قانون عبارت است از حق کسب و پیشه یا حق تصرف محل یا حقوق ناشی از موقعیت تجاری محل ... با عنایت به مراتب فوق بانک موظف به پرداخت مالیات حق کسب و پیشه اخذ شده طبق برگ تشخیص مالیات مشاغل اشخاص حقوقی به سازمان امور مالیاتی میباشد .

شخصی که تبعه کشور افغانستان می باشد به شعبه مراجعه و درخواست افتتاح حساب سپرده قرض الحسنه جاری می نماید تکلیف شعبه چیست ؟

اتباع بیگانه جهت افتتاح حساب سپرده قرض الحسنه جاری می باشد مدارک ذیل را دارا باشند : الف : گذرنامه معتبر ب : ویزای اقامت حداقل یکساله از جمهوری اسلامی ایران ج : پروانه اشتغال بکار در جمهوری اسلامی ایران د : ارائه معرفی نامه از یکی از سازمانهای دولتی ، سفارتخانه ها و کنسولگری خارجی یا یکی از مشتریان دال بر شناسایی و تائید هویت متقاضی . بنابراین چنانچه تبعه افغانستان دارای شرایط فوق باشد ، می تواند برای او افتتاح حساب نمود و درغیراینصورت از پذیرش درخواست وی خودداری خواهند نمود .

در صورت مفقود شدن یا به سرقت رفتن ملی کارت چه اقداماتی باید انجام شود؟

چنانچه در ساعات اداری باشد باید به نزدیک‌ترین شعبه بانک ملی مراجعه و درخواست ابطال کارت قبلی و صدور کارت جدید نمود و در ساعات غیر اداری می‌توان از طریق تلفن 64140-021 موضوع را گزارش و کارت را مسدود نمود. همچنین از طریق تلفنبانک (درصورت داشتن رمز دوم) این امر میسر می‌باشد.

دلیل اینکه پس از نصب برنامه همراه بانک لیست سرویسها به صورت کامل نمایش داده نمی شود چیست؟

در نسخ 1.6 به بالا کلیه حسابها و سرویس ها پس از نصب کامل برنامه به صورت خودکار نمایش داده می شود.

آیا رمز حساب همان رمز دوم (رمز اینترنتی ) می باشد؟

خیر. رمز حساب رمزی است که یا توسط گزینه 6 تلفن بانک قرائت می‌گردد و یا توسط نرم‏ افزار همراه بانک درخواست گردیده و در پاسخ از سوی سرور همراه بانک برای مشتری ارسال می‌گردد و یا از طریق شعبه پس از تکمیل فرم درخواست تحویل میگردد.

رمز دوم (رمز اینترنتی ) چیست و چگونه دریافت می گردد؟

رمز دوم (رمز اینترنتی) رمزی است که برای خریدهای اینترنتی و بدون حضور فیزیکی کارت صورت می‌پذیرد و در درگاه‌های پرداخت اینترنتی و یا تلفنبانک مورد استفاده قرار می‌گیرد که توسط استفاده از گزینه عملیات رمز در دستگاه‌های خودپرداز ( و با نصب برنامه رمزبان-60 و یا بصورت پیامکی ) دریافت می‌گردد.

راهنمای تلفنی (Call Center)

معرفی مرکز ارتباط مردمی

کارشناسان واحد ارتباط مردمی در تمامی ایام هفته با خطوط ویژه تلفنی 64140-021 و 66733880-021 آماده پاسخگویی به سوالات مشتریان و هموطنان ارجمند می باشند.

پس از ورود به سامانه ارتباط مردمی می توان از خدمات این بانک به شرح ذیل استفاده نمود:

کلید شماره 1 اعلام شماره تلفنبانک و پرداخت قبوض

کلید شماره 2 تلفنخانه، واحدها(شعب) و بانک کارگشایی

کلید شماره 3 ارتباط با کارشناسان

کلید شماره 4 ارتباط با کارشناسان نظام های پرداخت واحدهای شتاب ، ساتنا، پایا، چکاوک ، طرح خدمت و ...

کلید شماره 5 صندوق صوتی

کلید شماره 6 اطلاعات گویا

ساعت کار کال سنتر:

ساعت ۸ صبح تا 10 شب قبل کرونا

ساعت ۸ صبح تا ۸شب ایام کرونا

به سامانه رسيدگي به شكايات بانك ملي ايران خوش آمديد

شاکی گرامي

با سلام و ادب

سامانه الكترونيكي پاسخگويي به شكايات بانك ملي ايران كه در اجراي ماده 25 قانون ارتقاي نظام سلامت اداري و مقابله با فساد فعال گرديده ، فرايندي است كه به موجب آن شمامي توانيد شكايات خود را در آن ثبت نموده و معاونت بازرسي و بازرسي ادارات امور شعب تهران و استانهاي اين بانك مسئوليت پاسخگويي و رسيدگي به اين شكايات را به عهده دارند . رويه ثبت و پاسخگويي به شكايات در سامانه موصوف به گونه اي است كه شاکی با ورود به سامانه و ثبت شكايت خود را دريافت مي نمايد شكايت واصله توسط واحدهاي بازرسي مورد رسيدگي قرار گرفته و براساس زمان بندي تعيين شده نسبت به ارائه پاسخ در سامانه اقدام خواهد گرديد در صورت عدم پاسخگويي در مهلت معين ( 30 روز ) شاكي مي تواند از طريق همين سامانه موضوع را پيگيري نمايد .

چنانچه شما از نحوه ارائه خدمات در هريك از شعب ، ادارات امور و يا ادارات مركزي بانك در زمينه هاي نقض قوانين ، كوتاهي يا عدم انجام وظيفه ، اطاله رسيدگي ، عدم پاسخگويي يا ضعف در ارائه خدمات ، شكايتي داشته و شخصاَ ذينفع آن بوده و از بانك درخواست رسيدگي داشته باشيد، مي توانيد شكايت خود را با توجه به رعايت نكات زير و قبل از مراجعه به مراجع نظارتی برون سازمانی نظیر بانک مرکزی در سامانه رسيدگي به شكايات ثبت نموده تا وفق مقررات به آن رسيدگي و پاسخ لازم ارائه گردد.

پذیرش هرگونه شکوائیه از سوی معاونت نظارتی بانک مرکزی منوط به رسیدگی اولیه موضوع از سوی این بانک و ارائه جوابیه دریافتی به بانک مرکزی می باشد.


پيش از تنظيم و ارسال شكايت خود به نكات زير توجه فرمائيد .


* در صورتي كه قبلاَ شكايت خود را به روش ديگري ارسال نموده ايد و پرونده شمادر حال رسيدگي است ، ‌از ارسال مجدد شكايت خودداري نماييد .

* به شكايت هايي كه قبلاَ به بازرسي بانك ارسال شده است و مجدداَ از اين طريق ارسال مي شود ، رسيدگي نخواهد شد .

* شكايت هايي كه داراي اطلاعات ناقص و يا نادرست بوده و يا مشخصات شاكي ناقص و يا هويت وي احراز نشود ، رسيدگي نخواهد شد .

* در صورتي كه از چند شعبه يا اداره در چند موضوع شكايت داريد ، براي هريك از شعب يا ادارات و براي هريك از موضوعات يك فرم شكايت جداگانه تنظيم و ارسال نمائيد .

* در صورتيكه جمعي از اشخاص حقيقي يا حقوقي و يا يك شخص حقوقي به ثبت شكايت در سامانه تمايل دارند بايد مشخصات يك فرد حقيقي به نمايندگي از اشخاص يا شركت ، در فرم شكايت درج شود ، در غيراينصورت به شكايت رسيدگي نمي شود .

* مسئوليت قانوني مطالب اظهارشده برعهده شاكي خواهد بود .

* تكميل اطلاعات براي فيلدهاي ستاره دار اجباري است .

* متن شكايت خود را حداكثر در 1500 كلمه معادل تقريبي 3 صفحه A4 تنظيم نمائيد .

* با توجه به محدوديت زماني در نظر گرفته شده براي ايجاد ارتباط با سرور در فضاي اينترنت به هنگام ورود اطلاعات ، شايسته است در ابتدا متن شكايت خود را خارج از اين سيستم تايپ نموده و به هنگام تكميل اطلاعات شكايت نامه خود ، آنرا در محل متن شكايت كپي نماييد .


روش تنظيم و ارسال شكايت


شكايت بايد متضمن هويت كامل ، نشاني ، كد ملي و كد پستي شاكي و همراه با دلايل باشد . پس از وارد كردن مشخصات شعبه يا اداره و متن شكايت خود و ديگر اطلاعات مورد نياز در سامانه ،‌ توسط سيستم يك شماره پيگيري براي شما صادر مي شود كه به وسيله آن مي توانيد در همين سامانه پاسخ خود را دريافت نمائيد . در نگهداري و عدم افشاي اين شماره به ديگران دقت نماييد .