انواع بد افزار کدامند؟ (شناخت 8 نوع ویروس خطرناک در جهان)

انواع بد افزار را بشناسید! انواع بد افزار: ویروس (Virus) یک عامل بیماری زا بسیار کوچک در بدن است که انواع بسیار مختلفی دارد و انواع مختلف آن، باعث بروز بیماری های مختلف در بدن ما می شود. ویروس های کامپیوتری نیز دقیقا همچنین عملکردی دارند. یک ویروس کامپیوتری یا بهتر بگوییم یک بدافزار، نوعی برنامه مخرب بسیار کوچک است که وارد سیستم شده، برخی از کار های آن را مختل می کند، برخی فایل ها را می دزدد یا حتی از بین می برد. از زمانی که کامپیوتر ها، به تولید انبوه رسیده اند و دیگر تقریبا هر خانواده یک کامپیوتر در خانه خود دارد، پیشرفت چشمگیر تکنولوژی شروع شد و همزمان با آن، بد افزار های مختلف نیز پا به عرصه وجود گذاشتند و به یکی از ترسناک ترین چیز های تاریخ تبدیل شدند.

انواع بد افزار کدامند؟ (شناخت 8 نوع ویروس خطرناک در جهان)


در حال حاضر با بیشتر شدن تعداد آنتی ویروس های قدرتمند و به روز، مقدار زیادی از ترس افراد از بدافزار ها و ویروس ها ریخته است و افراد دیگر آنچنان ترسی از ویروس های کامپیوتری ندارند. البته بالاتر رفتن سطح دانش نیز تاثیر زیادی در این کاهش استرس داشته است. در گذشته، وقتی نام ویروس کامپیوتری برده میشد، برخی افراد این تصور را داشتند که الان یک اژدها از ل تاپ بیرون می زند و حتی ما را هم می خورد! اما بسیاری از افراد دیگر نیز انقدر برای فابل های خود اهمیت قائل بودند و می ترسیدند که فایل های خود را از دست بدهند که ترسشان از این برنامه های مخرب، بیشتر و بیشتر می شد.


البته گر چه که هنوز هم ویروس ها، این ترس را به دل برخی از افراد می اندازند و برنامه نویس ها یا هکر هایی که آنها را طراحی میکنند، هر روز در حال ارتقا دادن ویروس های خود هستند و آنها را بهتر می کنند ولی به سبب بالاتر رفتن دانش و افراد کارکرده و با تجربه در حوزه کامپیوتر، مقدار این استرس روزانه کم تر می شود و اوضاع افرادی که با کامپیوتر ها کار می کنند بهتر. البته پیشرفت روزانه آنتی ویروس ها نیز تاثیر بسیار زیادی در کاهش این استرس در میان مردم داشت. اما نکته ای که باید به آن دقت کنید این است که شما با بالا بردن دانش خود، می توانید درصد هک شدن خود توسط این بد افزار ها را پایین بیاورید.


در کل شناخت انواع ویروس و کارایی هر کدام از آنها می تواند به ما کمک کند تا راحت تر متوجه شویم که سیستم ما ویروس دارد و جلوی آنها را بگیریم. بله درست متوجه شدید، انواع مختلف و بسیار زیادی از ویروس ها داریم که هر کدام کار خاصی انجام می دهند و بهتر است که همه آنها را بشناسیم. در ادامه این مطلب در وب سایت ایران سوشیال؛ مجله امنیت دنیای دیجیتال، قصد داریم تا با انواع ویروس ها آشنا شویم و این ویروس ها را بهتر بشناسیم.

بد افزار چیست؟

همانطور که گفته شد، در سال های اخیر عبارت «سیستم ویروسی» را زیاد شنیده ایم ولی شاید برایتان جالب باشد که در تمام این مدت، ما از عبارت غلطی استفاده می کردیم. ویروس ها فقط یکی از انواع شناخته شده بد افزار ها هستند که بیشتر اسمشان را شنیده ایم.

در واقع به هر برنامه ای که طراحی و ساخته می شود که به طور عمد به یک سیستم، سرور یا دستگاه وارد شود و آن را خراب کند، بدافزار گفته می شود. بد افزار ها و باگ ها دو کابوس برای افراد کامپیوتری هستند. اما تفاوت بین این دو این است که باگ به خاطر اشتباهی غیر عمدی پیش می آید و بخشی از عملکرد سیستم را تغییر می دهد. اما بد افزار ها به طور عمدی و به قصد تخریب یا نفوذ ساخته می شوند تا بتوانند به سیستم وارد شوند و آن را دستکاری کنند. در واقع یکی از بهترین روش هایی که هکر ها از آن برای هک کردن سیستم هایی که قصد استفاده چند باره از آن را دارند، معمولا با نوشتن یک بد افزار، هک کردن را انجام می دهند. در ادامه با انواع بد افزار آشنا می شویم.

شناخت انواع مختلف بد افزار

1: ویروس های کامپیوتری (Virus)

ویروس های کامپیوتری (Computer Virus) در واقع شناخته شده ترین نوع برنامه های مخرب و انواع بدافزار هستند که در هنگام اجرا شدن می تواند با اصلاح سایر برنامه های روی سیستم و با وارد کردن کد مخصوص خود، تکثیر شود و وقتی که این تکثیر به طور کامل انجام بگیرد، این توانایی را دارد که آن کاری که برایش کد نویسی شده را انجام دهد. اگر کمی به جمله قبل دقت کرده باشید و درس های زیست شناسی دوران دبیرستان را به خاطر بیاورید، این دقیقا همان رفتاری است که یک ویروس واقعی در بدن انسان دارد. ویروس های انسانی نیز اینچنین فعالیتی در بدن ما دارند و با تکثیر شدن، در بدن زیاد شده، پس از مدتی، گلبول های سفید را مورد حمله قرار می دهند و بعد از آن ما مریض می شویم.

اصلا به خاطر همین است که به ویروس های کامپیوتری نیز ویروس گفته می شود و دلیل نامگذاری آنها نیز همین است. برای مقابله با ویروس های کامپیوتری راه های زیادی وجود دارد اما بهترین این راه ها دو مورد زیر هستند.

مواظب تمام رفتار های خود باشید!

تنها خوبی که ویروس ها دارند، این است که تا زمانی که فولدر یا فایلشان باز نشود، وارد سیستم شما نمی شوند. این کمی دست شما را باز می گذارد. در کل شما باید حواستان به همه چیز باشد تا امنیت سیستم خود را حفظ کنید. برای مثال اینکه فلش هر شخصی را به سیستم خود نزنید و قبل از آن از سلامت فلش شخص، مطمئن شوید. یا روی هر لینکی کلیک نکنید، گاها ویروس ها از طریق لینک های اینترنتی وارد سیستم می شوند و به شما نفوذ می کنند.


نکته بعد اینکه مراقب فایل هایی که دانلود می کنید هم باشید. امروزه کامپیوتر به طوری پیشرفت کرده است که نه تنها می توانند ویروس ها را در برنامه های مختلف مخفی کنند. بلکه توانایی مخفی سازی هر چیزی در عکس، فیلم، آهنگ یا هر فایل دیگری وجود دارد و ممکن است فردی ویروس را در این فایل ها مخفی کند. به همین خاطر هر فایلی که می گیرید از اشخاص مطمئن بگیرید یا از سایت های معتبر و مطمئن دانلود کنید و احتمال نفوذ ویروس به سیستم خود را پایین بیاورید.


در واقع این روش مقابله در برابر ویروس ها همان روش مقابله با ویروس های واقعی است. در دنیای واقعی نیز برای اینکه مریض نشویم، ماسک می زنیم، دست هایمان را می شوییم، از سلامت غذا یا نوشیدنی که قصد خوردنش را داریم؛ اطمینان حاصل می کنیم و با مراقبت از خود، از بیمار شدن جلوگیری می کنیم.

یک آنتی ویروس مطمئن نصب کنید.

نصب آنتی ویروس نیز می تواند یکی از راهکار های شما برای مقابله با انواع بدافزار باشد. در واقع این روش نیز مثل روش درمان است. شما وقتی شک می کنید که مریض شده اید پیش دکتر می روید و دکتر اگر شما مریض باشید، به شما میگوید که چکار کنید تا خوب شوید. آنتی ویروس ها، دکتر های سیستم ما هستند. ویندوز های مختلف، همه مجهز به آنتی ویروس خاص ویندوز (Windows Defender) هستند. در ویندوز های قدیمی مثل xp یا 7 این نرم افزار، خیلی قوی نبود اما در ویندوز 10 پیشرفت بسیار زیادی داشت. برخی دیگر از انواع آنتی ویروس نیز عبارتند از:

  • Bit Defender
  • Norton
  • Nod 32
  • Kaspersky
  • Zone Alarm
  • McAfee
  • Avast

اسب های تروجان

2: اسب های تروجان (Trojan)

تقریبا همه ما با داستان اسب تروا یا تروجان (Trojan) آشنایی داریم. شعر حماسی لاتین ویرژیل که رویدادی از دوران عصر برنز را به تصویر می کشد. در زمانی که یونانی ها، یک مجسمه بزرگ به شکل اسب درست کرده و در داخل آن مخفی شدند؛ این مجسمه را به شهر تروا یا به فرانسوی تروی بردند و افراد شهر این مجسمه را به عنوان یک هدیه، به داخل شهر بردند. یونانی ها نیز، نیمه شب از اسب بیرون آمدند و همه افراد آن شهر را کشتند و بالاخره بعد از مدت ها تلاش، با نقشه ای هوشمندانه شهر تروا را تصاحب کردند.

تروجان ها در دنیای کامپیوتر نیز کاربران را طوری فریب می دهند تا فکر کند در حال نصب یک برنامه امن و سالم است، اما در صورتی که دارد یک تروجان به داخل سیستم خود وارد می کند. از اسب های تروجان برای سرقت اطلاعات شخصی، مالی یا حتی کنترل فایل های سیستمی کامپیوتر قربانی استفاده می شود. برای مقابله با این نوع از بدافزار ها، شما باید مراقب باشید و به هر فایل نصبی اعتماد نکنید.

3: کرم ها (Worms)

کرم ها یا Worm ها یکی از انواع رو مخ بد افزار هستند. این بد افزار در سیستم شما تکثیر پیدا می کند و فایل های شما را از بین می برد. هدف کرم ها این است که تمام فایل های سیستمی یا اطلاعات را از بین ببرد. اگر می بینید، فایل های سیستم شما پاک شده اند یا چند فایل سیستمی در کامپیوتر پاک شده اند و وجود ندارند، اینجاست که متوجه می شوید که Worm های خاصی روی سیستم شما وجود داشته اند. افراد متخصص در کامپیوتر، ورم ها را یکی از بدترین و رومخ ترین انواع بد افزار می دانند. تصور کنید، دیر متوجه وجود ورم ها در سیستم شوید و تمامی فایل های خود را از دست بدهید.

4: جاسوس افزار (Spyware)

جاسوس افزار ها نیز نوعی از بد افزار ها هستند که به تمامی فعالیت های شما نظارت دارند و بیشتر برای هک شدن شما مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از شناخته شده ترین انواع جاسوس افزار، Key logger ها هستند. کی لاگر ها نوعی از جاسوس افزار هستند که تمامی کلید هایی که روی کیبورد زده می شود را ضبط می کند و به شخص خاصی می فرستد. کی لاگر ها را برای دو دلیل روی سیستم شما نصب می کنند. یک به پیام هایی که می دهید و متن های تایپ شده شما دسترسی پیدا کنند و دو Username و Password خود را در جایی وارد کردید، آن را بردارند و استفاده کنند.

Adware

5: آگهی افزار (Adware)

آگهی افزار ها قطعا رو مخ ترین نوع بد افزار هستند که در کامپیوتر وجود دارند. اگر بازی GTA V را بازی کرده باشید، در بخشی از مراحل آن، با آگهی افزار ها دست و پنجه نرم می کنید. این بدافزار ها Pop-Up های برنامه ریزی شده را به دفعات زیاد برای شما ارسال می کنند و از این طریق ممکن است که بدافزار های دیگری نیز به سیستم شما وارد شوند. گاها هم این پاپ آپ ها یا تبلیغ ها، صفحه هایی هستند که ممکن است اطلاعات نامناسبی در آنها وجود داشته باشد و برای برخی از افراد مناسب نباشد. برای همین در وحله اول تبلیغ های بیش از حد و در وحله دوم، محتوای گاها نا مناسبشان، آگهی افزار ها را بد ترین نوع بد افزار می شناسیم.

6: روت کیت ها (Root Kit)

روت کیت ها یکی از خطرناک ترین انواع بد افزار به حساب می آیند و هکر ها از آنها برای هک کردن سیستم های مختلف استفاده می کنند و خوبی Rootkit برای هکر ها این است که اگر ضایعه ای در یک شبکه کامپیوتری پیدا شود و دنباله آن را بگیرند، نهایتا به زامبی ها می رسند و نمی توانند هکر ها را پیدا کنند. زامبی ها سیستم هایی هستند که توسط روت کیت ها هک شده اند. در واقع روت کیت به خودی خود، خطری برای سیستم شما ندارد اما در کنار ویروس ها و Worm های دنیای اینترنت بسیار خطرناک می شود.

7: باج افزار (Ransomware)

باج افزار ها یکی از انواع بسیار پیشرفته و خطرناک بد افزار هستند که ممکن است خیلی خطرناک باشند و باید حتما مراقب آنها باشید. باج افزار ها، نوعی قفل هستند که وارد سیستم عامل شما می شوند و به انتخاب هکر، قسمت مهمی از اطلاعات شما که به آنها نیاز پیدا خواهید کرد را قفل می کند و به ازای پولی که شما باید به هکر بپردازید، هکر کلید این قفل را در اختیار شما قرار می دهد.

این موضوع ممکن است برای شرکت ها رخ دهد و به این شکل مجبور شوند که پول هنگفتی را بپردازند و کلید را بگیرند و یا بی خیال اطلاعات حساس و حیاتی خود شوند و سیستم را از اول نصب کنند که هیچ شرکتی گزینه دوم را انتخاب نمی کند. نرم افزار Cryptolocker که اخیرا کامپیوتر های زیادی در سراسر دنیا را آلوده کرده، در واقع یک باج افزار است.

بدافزار Backdoor

بدافزار درپشتی در هک کردن

8: در های پشتی (Backdoor)

تصور کنید قصد دارید به خانه ای نفوذ کنید و میخواهید این کار را بار ها و بار ها تکرار کنید. برای اولین نفوذ خود، تقریبا همه راهی را انتخاب می کنید، اما بعد از نفوذ، به دنبال راهی راحت تر برای نفوذ بعدی خود می گردید یا حتی راهی برای خود می سازید. در پشتی یا Backdoor نیز یکی از بد افزار هایی است که هکر ها برای خود می نویسند و در سیستم های مختلف این Backdoor را در خود نگه می دارند تا بتوانند برای دفعات بعدی نیز به راحتی وارد این بخش شوند.

  • برخی دیگر از انواع بد افزار
  • شماره گیر (Caller)
  • بارگیر (Uploader)
  • کلیک کننده (Clicker)
  • گذرواژه دزد (Password Cracker)
  • جوک (Joke)
  • کلک (Trick)

در این مقاله در مجله امنیت شبکه های اجتماعی، تلاش داشتیم تا شما را انواع مختلف بد افزار ها آشنا کنیم تا آنها را بهتر بشناسید و برای مقابله با آنها آشنا شوید.

«اطلاعیه ی مهم»

با درود و احترام بدینوسیله به اطلاع می رساند: فعالیت تیم کارشناسان و متخصصین، صرفاً در جهت آموزش و اطلاع رسانی در خصوص اقدامات پیشگیرانه به منظور افزایش سطح آگاهی و امنیت کاربران شبکه های اجتماعی و جلوگیری از دستیابی غیر مجاز به داده های شما در سیستم های رایانه ای ( هک شدن ) می باشد و این مجموعه هیچ گونه خدماتی در راستای درخواست هک، مسوولیت و پیامدهای ناشی از آن را تحت هیچ عنوان و به هیچ شرطی نمی پذیرد. امیدواریم مطالعه ی مستمر موضوعات آموزشی ما و دنبال کردن آنها ضمن سودمند بودن، راهی مطمئن و قابل اعتماد برای ارتقای امنیت و افزایش درصد ضریب جلوگیری و نفوذ به حوزه های شخصی و خصوصی شما باشد.

آسودگی خاطر شما در استفاده از رسانه های اجتماعی و کمک به محافظت از داده هایی که در فضای مجازی به اشتراک می گذارید هدف و آرمان ماست.

با تجدید احترام