در مورد صادق لاریجانی در زندگینامه بیشتر بخوانید

صادق اردشیر لاریجانی متولد ۱۳۳۹ در شهر نجف عراق است. او که بیشتر با نام هایی، چون صادق آملی لاریجانی یا صادق لاریجانی شناخته می‌شود، پس از فوت آیت الله شاهرودی از سوی رهبر انقلاب به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شد. او یکی از پنج برادر لاریجانی است، از اعضای مجلس خبرگان رهبری در دوره سوم، چهارم و پنجم از استان مازندران است.

در مورد صادق لاریجانی در زندگینامه بیشتر بخوانید


صادق لاریجانی در خانواده‌ای اصالتاً مازندرانی زاده شده است. او فرزند چهارم آیت الله میرزا هاشم آملی و نوه‌ی آیت الله سید محسن نبوی اشرافی است. همچنین وی داماد آیت الله العظمی حسین وحید خراسانی است.


آیت الله صادق لاریجانی، همچون برادران و خواهرش، علاوه بر اینکه از کودکی با علوم دینی آشنا شد، علوم جدید را نیز فراگرفت. وی دوران دبستان را در سال ۱۳۴۵ آغاز کرد و دوره دبیرستان را در دبیرستان صدر اوحدی در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند و در همین سال وارد حوزه علمیه شد.


دوران تحصیل

لاریجانی در سال‌های تحصیل، از محضر استادان بسیاری بهره برد. او درس رسائل و مکاسب را نزد استادان برجسته‌ای همچون آقایان صلواتی، سید کاظم حائری، سیدمهدی نبویِ اشرفی و کرباسی فراگرفت که عمده این جلسات به شکل خصوصی بود.

صادق لاریجانی با به پایان بردن دروس سطح، به درس خارجِ پدر خود، هاشم آملی، و نیز حسین وحید خراسانی رفت و سال‌ها از محضر آنان بهره برد. او در بخش علوم عقلی نیز در درس اسفار عبدالله جوادی آملی و حسن حسن‌زاده آملی حاضر شد.


در سال ۱۳۵۶ به حوزه علمیه قم وارد شد و بیشتر دروس مقدمات و سطح را در فرصتی اندک و در نزد استادان برجسته که بعضاً از نزدیکان وی نیز بودند، به پایان رساند. او از سال ۱۳۶۸، پس از تدریس سطح، به تدریس خارج اصول و خارج فقه پرداخت و سپس به عضویت هیئت علمی دانشگاه قم درآمد و هم‌اکنون به‌طور منظم در دانشگاه تربیت مدرس قم در سطح کارشناسی ارشد و دکترا، کلام جدید و فلسفه تطبیقی تدریس می‌کند.


ورود به حوزه

درس‌های دوره مقدمات و سطح حوزه را با اساتیدی مبرز همچون آیات معظم آیت‌الله صلواتی و آیت‌الله سید کاظم حائری و عمدتاً به طور خصوصی طی کرد. بحث‌های خارج اصول و فقه را از محضر مرحوم والد گرامیش آیت‌الله العظمی میرزا هاشم آملی و نیز پدر همسرش آیت‌الله العظمی حاج شیخ حسین وحیدی خراسانی گذراند. او همچنین فلسفه اسلامی را نیز مدتی در نزد آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله حسن زاده آملی گذراند.


برادران

برادران بزرگتر او محمدجواد لاریجانی رئیس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی (IPM) و همچنین رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، فاضل لاریجانی، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و برادر کوچک او باقر لاریجانی است.


فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی

صادق لاریجانی با اصرار جمعی از علمای خطه مازندران در سال ۱۳۷۶ و در سن سی و هفت سالگی نماینده مردم مازندران در دوره سوم مجلس خبرگان شد. کمی بعد در سال ۱۳۸۰ ایشان با ابلاغ حکمی از سوی رهبر انقلاب به عنوان فقیه شورای نگهبان منصوب شد.


ریاست قوه قضائیه

صادق لاریجانی طی حکمی در سال ۱۳۸۸ برای یک دوره پنج ساله از سوی رهبر انقلاب به سمت ریاست قوه قضائیه منصوب شد.



در مرداد ماه ۱۳۹۳ رهبر انقلاب طی حکمی وی را برای پنج سال دیگر بر کرسی ریاست قوه قضائیه ابقا کرد. در فرازی از این حکم آمده است: مدیریت برجسته، هوشمندانه و انقلابی و مخلصانه جنابعالی، برآورده شدن خواسته‌ها و نکات اشاره شده را به فضل الهی تضمین خواهد کرد، انشاءالله.


صادق لاریجانی، در نخستین جلسه قوه قضاییه در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۸، تقلب در انتخابات دور دهم ریاست‌جمهوری را یک مسئله واهی و ساختگی دانست و بیان داشت که عده‌ای از طرفینِ درگیر در جریان اعتراضات، بعد از اعلام ادعای تقلب و بعد از آن در زندان شروع به تخلف از قوانین کرده و برای مردم و کشور مشکلاتی را فراهم آوردند.

انتصاب ابراهیم رئیسی به جای او در قوه قضائیه

رهبر انقلاب در شانزدهم اسفندماه سال 1397 طی حکمی حجه الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی را به جای او به ریاست دستگاه قضاء منصوب کردند.



ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام

صادق لاریجانی با حکم رهبر انقلاب در تاریخ یکشنبه نهم دی ماه سال ۱۳۹۷ به سمت ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو فق‌های شورای نگهبان منصوب شد.


در بخشی از متن حکم رهبر انقلاب خطاب به ایشان آمده است:

با توجه به نقش بی‌بدیل مجمع تشخیص مصلحت نظام در اداره و قوام و استحکام نظام مقدس جمهوری اسلامی و با عنایت به ارتحال عالم مجاهد آیت الله هاشمی شاهرودی رحمة‌الله‌علیه و ضرورت سامان‌یابی هر چه سریعتر ارکان مجمع، جنابعالی را به ریاست آن مجمع مهم و تأثیرگذار و نیز به عضویت فق‌های شورای محترم نگهبان منصوب می‌کنم.


تألیفات

صادق لاریجانی از سال ۱۳۶۲ کتاب‌های بسیاری تألیف، تصحیح یا ترجمه کرده که از جمله آن می‌توان به فلسفه اخلاق در قرن حاضر، انسان از آغاز تا انجام، ترجمه رساله علامه طباطبایی، تصحیح کتاب سرمایه ایمان، معرفت دینی (نقد نظریه قبض و بسط تئوریک شریعت عبدالکریم سروش)، قبض و بسط در قبض و بسطی دیگر، واجب مشروط و... اشاره کرد.