چرا استفاده از ورق گالوانیزه مهم است؟

ورق‌های فولادی گالوانیزه با پوششی از جنس زینک یا روی، مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت دارند. به کانال‌های کولر آبی نگاه کنید؛ این ورق‌ها در معرض رطوبت کولر قرار دارند اما زنگ زده و پوسیده نمی‌شوند. از سوی دیگر نسبت به ورق‌های استیل ضدآب قیمت کمتری هم دارند. مقاومت و طول عمر بالا و ارزان بودن مهم‌ترین دلایل استفاده از ورق‌های فلزی گالوانیزه در صنعت ساخت و ساز و سایر صنایع است. اگر می‌خواهید بدانید دلیل استفاده از این ورق‌ها چیست و چرا کاربرد و فروش زیادی دارند، این مطلب را از دست ندهید.

چرا استفاده از ورق گالوانیزه مهم است؟

مشخصات ورق گالوانیزه

اولین چیزی که درباره ورق گالوانیزه توجه شما را به خود جلب می‌کند، پوشش لعابی آن است که گمان می‌کنید تمامی متریال این ورق از همین پوشش است. در حالی که این ورق فلزی را از ورق‌های فولادی تهیه می‌کنند و سپس روی آن را با پوششی از جنس روی یا زینک می‌پوشانند. این پوشش تمامی سطح ورق را در بر می‌گیرد تا از ورود هوا و رطوبت به لایه زیرین آن جلوگیری کند. در نهایت تا زمانی که پوشش لعابی روی آن آسیب نبیند، این ورق مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت و فرآیند اکسید شدن از خود نشان می‌دهد.

ورق‌های فلزی گالوانیزه بسیار مقرون به صرفه و کاربردی هستند و از آن‌ها در ساخت پل‌ها، دروازه‌ها و نرده‌ها، ساخت خودرو، سقف ساختمان، چراغ‌های خیابان و حتی در استادیوم استفاده می‌شود. ساخت این ورق برای اولین بار در فرانسه و در سال 1837 انجام شد و در حال حاضر در کل دنیا شناخته شده است و کاربرد بسیار زیادی هم دارد.

پوشش گالوانیزه این ورق بین 30 تا 70 سال دوام دارد و در این مدت هم بدون نیاز به تعمیر و هزینه نگهداری خواهد بود. از این ورق‌ها به جای ورق‌های استیل ضدزنگ (گران قیمت) استفاده می‌کنند. سطح روی ورق به اندازه‌ای مقاومت دارد که به راحتی خط و خراش روی آن ایجاد نمی‌شود و می‌تواند سال‌های زیادی عمر کند.

آیا آهنربا به گالوانیزه می چسبد؟

برخلاف تصور رایج، فولاد گالوانیزه خاصیت مگنتیک دارد و اگر آهنربا را به آن نزدیک کنید، به ورق می‌چسبد. دلیل ساده این ویژگی، وجود ورق فولادی در زیر پوشش رویین ورق گالوانیزه است. این خاصیت نشانه‌ای از زنگ زدن و اکسید شدن ورق‌های فولادی گالوانیزه نیست؛ در واقع وقتی جسمی بین ورق فولادی و آهنربا قرار می‌گیرد، نمی‌تواند خاصیت مگنتیک بودن آن را از بین ببرد.

هرچقدر آهنربا قدرتمندتر باشد، توانایی چسبندگی بیشتری دارد. بنابراین اگر شما یک جسم مثل پارچه ضخیم را روی ورق گالوانیزه قرار دهید، باز هم آهنربا قدرت چسبندگی به آن را خواهد داشت. پوشش لعابی ورق فولادی گالوانیزه هم درست همانند این پارچه است که بین ورق فولادی و آهنربا قرار گرفته و نمی‌تواند مانع از ویژگی مگنتیک بودن ورق شود.

آیا آهنربا به گالوانیزه می چسبد؟

مقاومت حرارتی ورق گالوانیزه

برای اینکه ورق فولادی در برابر حرارت مقاومت بالایی داشته باشد، چندین عنصر آلیاژی را به آن اضافه می‌کنند. ضمن اینکه میزان مقاومت ورق‌های فلزی در برابر حرارت به شرایط محیط و میزان و نوع آلیاژهای به کار رفته در آن نیز بستگی دارد. اما به طور کلی حداکثر مقاومت ورق گالوانیزه در برابر حرارت تا 1150 درجه سانتیگراد است که بسته به عناصر آلیاژ به کار رفته در آن می‌تواند کم یا زیاد شود.

نیکل و کروم، دو عنصر برای افزایش مقاومت ورق گالوانیزه در برابر حرارت هستند که هر چقدر مقدار این آلیاژها بیشتر باشد، مقاومت ورق در برابر حرارت نیز افزایش می‌یابد.

عامل مهم دیگر برای افزایش مقاومت این ورق در برابر حرارت، روش تولید آن است که می‌تواند به صورت نورد سرد یا گرم باشد. در روش نورد سرد، چند لایه ورق را روی یکدیگر پرس می‌کنند و با دستگاه آن را به ضخامت استاندارد می‌رسانند؛ اما در روش حرارتی یا نورد گرم، آهن را در کوره می‌برند تا مذاب شود. سپس آن را در قالب مخصوص می‌ریزند تا سرد و سفت شود و در نهایت آن را با آلیاژ روی پوشش می‌دهند.

حرف آخر

آنچه در این مطلب به آن پرداخته شد، برای آشنایی مختصر با کاربردها، مزیت‌ها و مشخصات ورق گالوانیزه است. این ورق پرکاربرد در صنایع مختلف استفاده می‌شود. مهم‌ترین دلیل استفاده از آن، بالا بودن مقاومتش در برابر رطوبت و زنگ زدگی است. از سوی دیگر نسبت به ورق استیل ضدزنگ، ارزان‌تر است و با تهیه آن می‌توان در هزینه‌ها صرفه‌جویی کرد.